Heb ik een suikerverslaving?

27-08-2016, Suikerverslaving begint een steeds groter probleem te worden in onze samenleving. Dit heeft ook invloed op je sportprestaties. Hoe minder suiker je binnenkrijgt, hoe beter!

Suikerverslaving is minstens net zo gevaarlijk als een alcoholverslaving, rookverslaving en misschien ook nog wel net zo gevaarlijk als drugsverslaving. Toch is het een feit dat een groot deel van de westerse bevolking een suikerverslaving heeft. Eigenlijk zou jij jezelf de vraag eens moeten stellen: kan ik een week zonder snoep, ijs, frisdrank, vruchtensap, koekjes, appelstroop, etc? Veel producten zitten tegenwoordig vol met suiker. Houdt er rekening mee dat ik in dit artikel over toegevoegde suikers praat. Dat je suiker binnen krijgt door middel van een banaan is niet erg.

Wist je dat als je een week weinig suiker eet barstende hoofdpijn kan krijgen? Dit is een afkickverschijnsel.

HEB IK EEN SUIKERVERSLAVING?

Onderstaand vind je een aantal symptomen van een serieuze suikerverslaving. Als je deze symptomen herkend dan is de kans groot dat je een suikerverslaving hebt.

  • Bepaalde producten vind je moeilijk om te laten staan (denk aan toetjes, ijs, etc).
  • Soms heb je de behoefte om te eten terwijl je eigenlijk helemaal geen honger hebt.
  • Je eet om tot rust te komen of om emoties te onderdrukken.
  • Je weet dat je eigenlijk gezonder zou moeten eten maar dat doe je niet
  • Koffie en/of thee zonder suiker vind je eigenlijk niet zo lekker.
  • Als je een tijdje weinig hebt gegeten (met name suiker) dan voel je jezelf rillig, koud en/of heb je hoofdpijn

HOE KOMT HET DAT WIJ ZO VEEL SUIKER ETEN?

Ik denk dat heel veel mensen zouden zeggen: ‘omdat het gewoon lekker is’. Maar is dat wel zo?

coca-cola

Om een beter beeld te krijgen waardoor jij zo veel suiker eet verzoek ik je eens de tv aan te zetten. Normaal zoek je een leuk programma op, maar laten we dat eens omdraaien. Zoek eens een zender op waar reclame word uitgezonden. Hoeveel reclame’s met producten die vol met suiker zitten kom jij tegen? We kennen allemaal de coca-cola vrachtwagen die in de decembermaand weer op televisie is. Als je mij verteld dat je de Optimel reclame nog nooit gezien hebt dan schat ik de kans groot dat je liegt. Om maar te zwijgen over de vele andere bedrijven die hierop inspelen.

Het is eigenlijk al zo ver dat de politiek niet veel tegen de suikerindustrie durft te doen. Ik zou graag de Albert Heijn even als voorbeeld willen nemen. In augustus 2016 gaf Albert Heijn aan halve liters energie drank niet meer te gaan verkopen. Ik heb voor de gein eens op verschillende nieuwswebsites reacties gelezen en wat mij opviel is dat veel mensen de volgende uitspraak hebben: “Bizar dat een winkel keten gaat beslissen wat een mens wilt drinken of eten”. Of het een goede actie van Albert Heijn is wil ik graag buiten beschouwing houden maar deze uitspraak is eigenlijk de omgekeerde wereld. Feit is dat de suikerindustrie bepaald wat jij wel of niet eet.

Veel mensen die de bovenstaande coca-cola foto zien krijgen trek in frisdrank.

HOE KOM IK VAN EEN SUIKERVERSLAVING AF?

Dat is een goede vraag. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een dag zonder reclame m.b.t. suiker door te komen. Laat staan dat er extreem veel producten zijn waar (onnodig) veel suiker in zit. Toch kun je er wat aan doen!

Eet vaker op een dag
Om het jezelf gemakkelijk te maken zou ik beginnen met vaker (Gezonde) dingen te gaan eten. Niet meer, maar letterlijk vaker. De grootste killing factor is nog wel een lege maag. Met een lege maag ben je sneller geneigd om naar de diepvries te duiken om daar een raket- ijsje uit te halen. In een eerder artikel las je al een aantal producten die goed voor je zijn. Het is belangrijk dat je wel dingen eet die je lekker vind omdat je het anders hoogstwaarschijnlijk niet vol houdt. Duik het internet eens op naar gezonde voeding. De truc moet simpel blijven: zorg dat je geen honger hebt waardoor de trek naar suiker zo klein mogelijk blijft.

Sommige mensen ‘ervaren’ met suiker een ‘korte energie boost’. Feitelijk werkt dit alleen maar averechts. Deze mensen zijn gewend om suiker binnen te krijgen waardoor het lichaam bepaalde stoffen niet meer aanmaakt. Als je dan suiker eet voel je jezelf dus weer ‘fit’.

Weet waarom je een eetlust (naar suiker) hebt

Hier kan ik uitgebreid op ingaan maar eigenlijk zou je het onderstaande filmpje eens moeten bekijken.