10 redenen waarom zwemmen een gezonde sport is!

17-05-2017, Zoek jij een sport die gezond en ook nog eens leuk is? Lees dan snel dit artikel waarom zwemmen dé sport is om gezond en fit te blijven.

Op vakanties zwemt iedereen wel eens. De bekende zandstranden en zwembaden bij hotels zijn onwijs populair tijdens de zomervakanties. Voor sommige mensen is zwemmen een pure nachtmerrie en voor een ander is het een pure ontspanning. Het leuke van de zwemsport is dat je veel calorieën verbrandt en je conditie aanzienlijk verbeterd. Zwemmen is misschien wel de meest gezonde sport die er is!

Dé tien redenen waarom zwemmen gezond is...

 • Zwemmen in water is soepel voor je spieren. Sporten als voetbal of hardlopen zijn belastend voor je spieren en gewrichten. Dit komt doordat je bij elke stap die je zet een klap krijgt. Tijdens het zwemmen krijg je deze klap niet.
 • Het bevorderd je hart en bloedvaten. Voor elke sport geld dat je hart sneller gaat kloppen waardoor je bloeddoorstroming verbetert.
 • Je verbrandt veel calorieën. Door te zwemmen verbrandt je tot wel 750 calorieën per uur! Uiteraard is dit afhankelijk van de inzet die je geeft in het water maar in combinatie met een gezonde voeding behaal je al snel goede resultaten! In deze blog vindt je meer tips over gezond voeding voor zwemmers.
 • Ook jij kan zwemmen!. Bij andere sporten geld vaak dat je een goede techniek dient te hebben alvorens je resultaten kan behalen. Sterker nog: bij een onjuiste techniek en/of houding kan het zelfs zo zijn dat je blessures oploopt. Zoals je hebt gelezen in reden 1 is water soepel voor je spieren en gewrichten.
 • Je lichaam veranderd. Zeker als je 3x per week zwemt zal je jou lichaam sterk zien veranderen, wat ook nog eens goed voor je motivatie is.
 • No stress!. Over het algemeen kan je eventuele stress verwerken door de zwemsport te beoefenen. Wist je dat stres een van de oorzaken is van “burnouts” en/of overgewicht?
 • Je gebruikt al je spieren. Voor andere sporten geld vaak dat je slechts een deel van je spieren gebruikt, hoe goed je inzet ook is. Bij zwemmen gebruik je bij een baantje borstcrawl of schoolslag vrijwel al je spieren!
 • Zwemmen is veelzijdig! Je kan verschillende activiteiten beoefenen. Bij onze vereniging is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te doen aan waterpolo trainingen. Tevens heb je verschillende zwemslagen, kun je mee doen aan survival, snorkel en nog veel meer.
 • Bevordering van eventuele herstel. Voor veel blessures geld dat je verschillende sporten niet mag beoefenen. Vaak geld dit niet voor zwemmen. Sterker nog: zoals je in reden 1 hebt gelezen is zwemmen soepel voor je spieren en gewrichten waardoor je jou herstel op een gezonde manier kan bevorderen.
 • Zwemmen is sociaal! Bij de zwemvereniging zitten allemaal mensen die net als jou graag met andere mensen in contact komen. Bij de zwemsport waterpolo is het zelfs zo dat je met anderen moet samenspelen waardoor je hersenactiviteiten flink omhoog schieten. Ook je sociale leven is erg belangrijk voor een gezonde levensstijl!


  Ook bij jou in de buurt zit een Zwem en/of Waterpolovereniging. Je zit nu op de website van een vereniging uit Terborg. Woon jij in de buurt van Terborg? Dan is De Gendten misschien iets voor jou!