Nieuwsbrief januari 2016

07-01-2016, Voor je ligt de eerste versie van de Gendten Nieuwsbrief. Zie dit initiatief als het goede voornemen van het bestuur om de leden beter te informeren.

NIEUWE ZWEMBAD

Afgelopen maanden zijn voor onze vereniging erg speciaal geweest. Voornamelijk omdat we verhuisd zijn van thuisbad. Sinds dinsdag 17 November trainen we in ons nieuwe zwembad in Terborg. De dinsdag en de vrijdagavond voor de Waterpoloers. De woensdagavond en de zaterdagochtend voor de zwemmers. Ook op de vrijdagavond is er een zwemtraining, waar de zwemmers het bad delen met de Waterpolojeugd. Op de woensdagavond zwemmen de Masters en de Trimzwemmers. Ook biedt het nieuwe zwembad ons de mogelijkheid om op een goede manier zwem en waterpolo- wedstrijden te organiseren. Een modern bad met 6 banen, goede wedstrijdlijnen, een beweegbare bodem, goede verlichting en ook ruimte voor het publiek.

W-officials waterpolo

In de laatste week van 2015 zijn er 14 waterpoloers opgeleid tot Wedstrijd official. Na het examen op 30 dec waren ze allemaal ook geslaagd. Wanneer de uitslag ook door de KNZB is bevestigd zal het huidige rooster voor de officials worden aangepast. In het nieuwe rooster zal geprobeerd worden om zoveel mogelijk nieuwe officials te combineren met een ervaren rot.

OFFICIELE OPENING

door de heer Bert Kust (loco-burgemeester/ wethouder Gemeente Oude IJsselstreek), de heer Roelof Wind (directeur Windgroep) en de heer Bert Lavrijssen (Laco). De opening gebeurde symbolisch door het verwijderen van een gordijn, waarna het zwembad vanuit de kantine te zien was. Hier lagen de waterpoloers van De Gendten al klaar om hun kunsten te laten zien.

Koninklijke onderscheiding en clinics tijdens opening

Na het officiele deel konden de hele middag belangstellenden uit De Gemeente komen kijken. Tijdens deze middag verzorgde onze vereniging demonstraties, konden we laten zien hoe mooi en gevarieerd de zwemsport kan zijn. Een dank je wel voor alle vrijwilligers die deze middag hebben geholpen is zeker op z’n plaats.

Meer dan een jaar geleden heeft het bestuur het verzoek ingediend om de bestuursvoorzitter, polosecretaris en waterpoloscheidsrechter Jos Sewalt voor te dragen als Lid van de Orde van Oranje Nassau. Na heel er veel telefoontjes, e-mails en brieven wisten we dat een lintje niet zomaar wordt gegeven. Maar wisten we ook dat het lintje tijdens de officiele opening van het zwembad zou worden uitgereikt. Voor de uitreiking moest verder worden geregeld dat alle mensen die hier bij moesten zijn er ook bij konden zijn. Allemaal zonder dat Jos of Erna dit wist. Dat dit is gelukt blijkt uit bovenstaande foto waarop
Erna en Jos samen met hun familie poseren. Een heel groot compliment wil ik hier maken aan Angelique Stefas, voormalig
verenigingssecretaris. Zij was de drijvende kracht die al de barrieres heeft overwonnen.

CURSISTEN ZRZ GESLAAGD

We lijken er nooit over na te denken. Juist bij een zwemvereniging lijkt het zo vanzelfsprekend dat iedereen goed kan zwemmen. Het lijkt voor ons ondenkbaar dat zwemwater gevaarlijk kan zijn. Dat je zelf niet meer in staat bent je hoofd boven water te houden. Wanneer je in het water echter iets overkomt met iemand dit zien, iemand die weet wat er moet gebeuren. Als vereniging hebben we hiervoor een flink aantal vrijwilligers laten opleiden. Het was een behoorlijke intensieve cursus, zowel de theorie lokaal als de praktijk. Hoe herken ik een drenkeling, hoe breng ik iemand naar de kant. Naast leren van vaardigheden moesten de nieuwe toezichthouders ook conditioneel behoorlijk aan de slag.Op de laatste dag dat zwembad De Blenk open was, ging de groep op voor het examen.

SINTERKLAAS IN HET NIEUWE ZWEMBAD

zwembad. Het was even spannend! Er was een adreswijziging naar Sinterklaas verstuurd. Maar je weet maar nooit. Zou de goed heilig man de kinderen van onze vereniging dit jaar kunnen vinden? Nu we zijn verjaardag wilden vieren in het nieuwe zwembad in Terborg.

Twee van zijn Pieten kwamen vrijdag 4 december bij ons op bezoek. Dit was best prettig geregeld omdat er dan zowel jeugd van het zwemmen als van het Waterpolo in het water liggen.

De Pieten brachten voor iedereen wat lekkers mee. Ook deden ze mee aan de leuke spelletjes die door de trainers waren bedacht. Het bezoek was zeker een succes en volgend jaar hopen we hen opnieuw te mogen begroeten. Wat rest is een bedankje aan Marion Meulman die het feest zo goed had georganiseerd.

GROTE CLUBACTIE

Onze vereniging doet net als vele andere verenigingen in Nederland mee aan de Grote Club Actie. Een initiatief waardoor we al jaren een leuk bedrag aan inkomsten kunnen bijschrijven. De laatste jaren worden de inkomsten wel steeds minder.

Om het verkopen van loten minder lastig te maken hebben we dit jaar de verkoop gedaan via een automatische machtiging. Hoeven de verkopers maar 1x langs de deur en nooit met geld.

In totaal 100 verkoopboekjes zijn uitgedeeld en vanaf zaterdag 11 september mochten de loten worden verkocht. In elk boekje zaten 20 loten voor verkoop.

Ook hadden we ons een doel gesteld. We hadden erg graag €1000 willen ophalen om Clubshirts te kunnen kopen. Dit doel werd echter niet gehaald. Er werden alleen loten verkocht door de zwemmers, zij wisten in totaal 235 loten te verkopen.

C-JEUGD SPELERS KRIJGEN NIEUWE TASSEN

De jeugd van DOS Varsseveld en de waterpolo jeugd van onze vereniging doen samen mee aan de competitie. Een succesformule waardoor alle jeugd zoveel mogelijk in haar eigen leeftijdsgroep kan spelen. De C-jeugd is de leeftijdsgroep jonger dan 15 jaar. Het team bestaat uit Jarno Helmink, Kim Wijkamp, Isa Soeter, Lars Bosman, Merijn Siffels, Jara Vriese, Ella van Braak, Jelle Kras en Pien Mateman. En als coach edwin Bosman. Het team is een van de succesvolste waterpolo teams in onze vereniging. Zaterdag 19 december kreeg het team sporttassen uitgereikt door de directeur van garagebedrijf Herwers.

CODE BLAUW

Zwemvereniging De Gendten gaat ook meedoen aan dit initiatief van NOC NSF. De tekst van de KNZB, in het venster hier naast vat prima samen wat Code Blauw inhoudt. Ook LACO als beheerder van veel zwembaden in Nederland doet hier aan mee.

Het bestuur heeft hierbij een aantal zaken in gedachten. Allereerst gaan we gedragsregels opstellen, regels voor het kader en regels voor de leden. Ook gaan we voor alle kaderleden en bestuurders en Bewijs van Goed Gedrag aanvragen.

Om er voor te zorgen dat dit beleid verenigingsbreed gedragen wordt zal het bestuur 14 januari samen met het kader rond de tafel gaan zitten. De leden zullen hier vast snel meer van horen.